Del av anleggsplassen til Subterra på Skärsholmen med Efferas grønne styringsskap montert på utsiden av tunnelanlegget.

Sparer millioner på styring av tunnelvifter

Efferas nye styringsverktøy for ventilasjon i tunneler sparer entreprenører for millionbeløp.

Effera har gjort det enkelt å styre de store viftene som sørger for frisk luft mens tunneler bygges. Ved hjelp av en app kan hastighet og retning på luftstrømmene fjernstyres med stor presisjon – og på en kostnadseffektiv måte.

– Viftene trekker enorme mengder strøm. En bevisst og effektiv styring av viftene og spjelene vil redusere energibehovet betydelig, og dermed ha stor betydning for økonomien i prosjektet, sier Arild Nesheim, leder for bygg og gruve i Effera.

– Effera sitt system gjør faktisk at vi sparer noen millioner kroner hvert år i løpet av de tre årene som viftene skal sørge for luft i tunnelene vi bygger i Stockholm, forteller Peter Häggblad, el-ansvarlig i Subterra.

Det svenske selskapet har ansvaret for bygging av tunneler på Skärholmen og Sätra i den svenske hovedstaden.

– I stedet for å la viftene gå for fullt hele tiden, styres de nå etter behov i de ulike delene av tunnelsystemet. Det er bra for miljøet og økonomien, sier Häggblad.

Han forteller at mannskapet setter pris på å kunne fjernstyre ventilasjonssystemet via Effera-appen på mobiltelefonen.

– Tidligere måtte de kjøre eller gå ut av tunnelen for å gjøre det samme i styringsskapet. Terskelen for å dra ut av tunnelen for å skru ned viftene og spare litt strøm, kunne være høy. Nå kan arbeiderne stå innerst i tunnelsystemet og gjøre det samme på mobiltelefonen i løpet av sekunder, sier Häggblad.

Effera har utviklet styringssystemet fra sitt kontor i Kristiansand. Her er det bygget en testrigg for å kvalitetssikre løsningen.

– Viftene er helt sentrale for arbeidsmiljøet i tunnelene, og det er strenge krav til luftkvaliteten. Om viftene ikke fungerer som de skal, må arbeidet stenges ned. Vi har lykkes med å utvikle et system som fungerer svært godt, og som gir entreprenørene store besparelser, sier forretningsanalytiker Bjarte Fosse i Effera.

For Subterra har Efferas styringssystem gjort det enklere for mannskapet å ta de riktige valgene.

– Via appen kan vi innkassere raske gevinster for miljøet og økonomien. Det fungerer bra og vi er veldig fornøyd. Det er bare synd vi ikke har gjort dette tidligere, sier Häggblad.

3. juni 2019