Leverer 4G i Nye Veier-tunneler

Når AF Gruppen bygger ny motorvei for Nye Veier mellom Kristiansand og Mandal, leverer Effera 4G-dekning i tunnelene.

– E39 Kristiansand-Mandal er den første kommersielle leveransen av midlertidig 4G-dekning. Tidligere har vi levert WLAN, men 4G gir økt driftssikkerhet og enklere tilgang til telefoni og data for mannskapet, sier Arild Nesheim, leder for Bygg og Gruve i Effera.

Kunden er AF Gruppen, som har fått oppdraget med å bygge den 19 kilometer helt nye motorveien mellom Breimyr i Kristiansand og Døle bru i Mandal. Strekningen inkluderer åtte doble broer og fem tunneler med doble løp. Veien skal etter planen åpnes i 2022.

– Dette er en viktig milepæl for Effera. Tidligere har vi kun levert WLAN i tilsvarende prosjekter. Men det er ingen tvil om at 4G er fremtiden. Byggherrene krever dette i stadig større grad, og her er vi i Effera tidlig ute, sier Nesheim.

Avtalen med AF Gruppen inkluderer både 4G-kommunikasjon i tunnelene og standard adgangskontroll.

– Vi er glad for å få 4G i tunnelene mens arbeidet pågår. Det gir oss tilgang til data i tunnelen og strømlinjeformer dataflyten mellom menneskene og maskinene våre. 4G er mer stabilt og enklere for våre mannskaper å bruke, både i jobbsammenheng og privat. 4G er fremtiden, sier Harald Juvland, innovasjonssjef i AF Anlegg.

1. oktober 2019