Slik skal nye Slussen, i hjertet av Stockholm, se ut når området står ferdig i 2022.

Effera landet rekordprosjekt

Stockholms største trafikknutepunkt skal bli Stockholms nye møteplass. Effera er med på gigantprosjektet som vil endre sentrum av den svenske hovedstaden.

– Vårt største prosjekt noensinne. I mer enn fire år skal vi bidra med en rekke løsninger som gjør at entreprenøren kan arbeide tryggere og mer effektivt. Vi er stolt over å være med på Slussen-prosjektet, sier Arild Nesheim, leder for Bygg & Gruve i Effera.

Siden 1642 har det en vært en sluse i elven Söderström mellom Gamla stan og Södermalm. Slusen, som forbinder Mälaren med Saltsjön, er flere ganger fornyet, sist i 1935. I nyere tid refererer Slussen mer til området rundt slusen, og ikke minst til trafikkmaskinen som er etablert i dette området, med veier, tunnelbanestasjon og bussterminal.

Vedlikeholdskostnadene ble etterhvert så stort at Stockholm-politikerne vedtok å rive hele Slussen og bygge den opp på nytt. Arbeidet startet i 2017. Når nye Slussen står ferdig i 2025 vil trafikken i større grad være flyttet under bakken. Vannkanten blir mer tilgjengelig og nye bygninger vil romme kontorer, butikker, restauranter og kulturelle aktiviteter.

Målinger viser at det gjennom Slussen hver dag passerer 270.000 togpassasjerer, 130.000 busspassasjerer, 30.000 bilister, 26.000 syklister og 23.000 fotgjengere. Blant det som flyttes under jorden i nye Slussen er bussterminalen, som Implenia bygger for Stockholm Stad. I arbeidet baserer Implenia seg på en rekke løsninger fra Effera.

– I 50 måneder skal vi levere løsninger for 3G-kommunikasjon på tvers av alle operatører, UHF radiokommunikasjon, personellposisjonering, brannalarmsystem, CCTV og kommunikasjon med nødnettet. Alt presenteres i et Effera-dashboard som gir total oversikt, forklarer Nesheim.

I Implenia er man glad for å ha Effera med på laget.

– Effera leverer løsninger som gjør arbeidet vårt enklere og sikrere. Vi har gode erfaringer med Effera fra andre prosjekter, og føler oss trygge på at vi sammen skal løse oppgavene som gjør Stockholm til en bedre og mer moderne by for én million fastboende og enda flere tilreisende, sier Jiri T. Englén, prosjektleder i Implenia.

26. april 2019