Förbifart Stockholm – Sveriges største veiprosjekt

Effera bidrar med et omfattende radiosystem for talekommunikasjon til Sveriges største tunnel- og veiprosjekt.

Förbifart Stockholm er en 21 kilometer lang veistrekning, hvorav 18 kilometer i tunnel, som skal binde sammen de nordlige og sørlige delene av Stockholm. Etter rundt 10 års byggetid, skal det settes trafikk på strekningen i 2026. Da vil den svenske stat ha investert rundt 28 milliarder kroner i prosjektet.

Subterra er hovedentreprenør for delprosjektet Bergtunnlar Skärholmen. Kontrakten omfatter blant annet bygging av åtte kilometer hovedtunneler, fire kilometer rampetunneler og 1,5 kilometer rømningstunneler.

Kommunikasjonsløsninger er vesentlige i et stort og komplisert tunnelprosjekt, og her har Subterra valgt Effera som leverandør.

- Vi har god erfaring med Efferas systemer og deres utmerkede service og support. Effera lå også på rett prisnivå, sier Olov Ström, entreprenøringeniør i Subterra.

Effera bidrar med et UHF-radiosystem og et system for utveksling av boredata fra boreriggene.

- Det viktigste for oss er at vi får stabile, pålitelige systemer som vi vet fungerer i de miljøene vi opererer i. Å levere kommunikasjon til tunnelprosjekt stiller andre krav til utstyr, systemdesign og vedlikehold enn et vanlig byggeprosjekt på bakkenivå. Derfor ser vi gjerne at våre leverandører, som Effera, har erfaring med tunnelarbeid. Effera har også kunnskapsrike serviceteknikere som er vel innforstått med våre krav og ønsker, påpeker Ström.  

- Vi er glade over å ha fått med oss Effera som leverandør. Løsningene innfrir alle de krav og forventninger som vi stilte på forhånd. Vi er svært fornøyde, og vi kommer til å tilby Effera mulighet til videre samarbeid i kommende prosjekter, sier Ström.

Subterras delprosjekt av Förbifart Stockholm startet i januar 2017 og forventes å være ferdig i desember 2022. Kontraktssummen er 1,8 milliarder svenske kroner. 

For Effera er en underleveranse til Förbifart Stockholm en fjær i hatten.

- At svenskene velger oss når de går løs på sitt største veiprosjekt noen sinne, viser at vi er klar for virkelig store oppgaver. Förbifart Stockholm kommer til å åpne nye dører for oss, sier Arild Nesheim, leder for Bygg & Gruve i Effera.